Brasschaat Polygoon

Het Koninginnentheater

Op de plattegrond van het kwartier aangeduid met F6.

Er werden twee slideshows gemaakt voor het koninginnentheater:
    - De eerste over het huidig gebruik van het gebouw.

    - De tweede slideshow vertelt waar de naam van het koninginnentheater vandaan komt.

De slideshows worden afgesloten door op de sluiten knop te drukken die onderaan in het midden bevindt.

Het is een van de weinige gebouwen die zijn ontstaansreden aan de eerste wereldoorlog ontleent. Het is een gebouw dat indertijd op de afbraaklijst werd opgenomen. Hoe lang dat het gebouw zal blijven bestaan zal afhangen van de daadwerkelijke interesse van de politieke overheid voor ons cultureel verleden en de toestand van het gebouw.







Een gebouw met een geschiedenis gelinkt aan de grote oorlog 14-18...

Bron AieMus Gunfire

De oorsprong van het gebouw het "Koninginnentheater" begint reeds tijdens Wereldoorlog I. Koning Albert I, de Koning Soldaat, en koningin Elisabeth, verpleegster van opleiding, vertoefden in de onmiddellijke omgeving van de Belgische soldaten. De Koningin bezocht regelmatig de gekwetsten en hielp soms in de veldhospitalen. Zij moedigde ook het culturele leven aan en liet achter het front vier theaters oprichten, nl. te Eggewaertscapellen, Oostvleteren, Hoogstade en Lampernisse (Forthun).

Na de Grote Oorlog zorgde de legerleiding ervoor dat deze vier theaters heropgebouwd werden in de garnizoenssteden. Zo kwam het theater, dat ooit in Eggewaertscapellen stond, in het Kamp van Brasschaat terecht. De plannen voor de heroprichting werden vanaf 1919 opgemaakt en vanaf 2 augustus 1920 begonnen de werken. De eerste fase was klaar op 8 februari 1921. Op 14 maart 1922 werd het opschrift "Schouwburg opgedragen aan HM de Koninging" aangebracht in de twee landstalen. Het gebouw was nadien beter gekend onder de naam Koninginnentheater. Het is het enigste gebouw van de vier dat nog bestaat.

Overzicht

Het Koninginnentheater

Herkomst en later gebruik.

tekst3

tekst4

tekst5

tekst6

tekst7

tekst8

tekst9

tekst10

Hoe naar het Koninginnetheater gaan

Met dank aan




box 1
box 2
box 3